Yağlı Tohumlardan Ham Yağ Üretimi
PAR TEK olarak ön hazırlama proseslerimiz ve çözüm ortaklarımız ile birlikte kaliteli bir ham yağ ve kek eldesi için müşterilerimizin talepleri doğrultusunda mükemmel işçilik ve müşteri memnuniyeti anlayışı ile hizmet vermekteyiz.
Yağlı tohumlar ham yağa işlenmeden önce belirli işlemlerden geçmektedir. Bunlar; temizle, nemlendirme, kabuk kırma ve ayırma, pulcuk haline getirme ve kavurma gibi ön işlemlerdir.
Unutmayınız ki ; kaliteli yağ proseslerinde paket hale gelen yağın kalitesi ön hazırlamadan başlar.
Yağlı Tohumların Temizlenmesi
Yağlı tohumlar metalik parçalar, yaprak, sap, taş parçacıkları, çöp gibi biyolojik yapıdaki maddeleri içermektedir. Yağlı tohumlardaki yabancı maddeler; şekil, yoğunluk, irilik ve mıknatıslık özelliklerinden yararlanılarak ayrılmaktadır.
Elekler: Yabancı maddelerin boyut farklılıkları ile yağlı tohumlardan
uzaklaştırılmasında düz ve döner elekler kullanılmaktadır.
Kabuk Kırma ve
Ayırma İşlemi
PAR TEK, yağ sanayiinde tohumların kabuklarının kırılmasında bıçaklı, diskli ya da çekiçli kırıcılar üretmektedir.
Bıçaklı kabuk kırıcılar
Döner bir silindirin merkezine silindir boyunca bıçaklar yerleştirilmiştir. Çok hızlı dönen bıçaklar silindir içine beslenen tohumların kabuklarını çatlatmaktadır.
Diskli kabuk kırıcılar
Bu tip kırıcılarda hareketli ve sabit olmak üzere iki disk yer almaktadır. Merkezden giren tohum merkezkaç kuvvetinin etkisi ile savrularak cidarlara çarpmakta ve tohumun kabuğu çatlamaktadır.
Çekiçli kabuk kırıcılar
En yaygın olarak kullanılan özel çelikten yapılmış, sabit dövücü kanatlar belirli açıyla dönmekte olan bir tambura monte edilmiştir.
Sistemin alt ünitesinden kırılmış olan tohum, kırılmamış tohum ve kabuk karışımı alınmaktadır.
Vals ile Tohum
İçinin Pulcuk
Haline Getirilmesi
PAR TEK, vals makinaları ile tohumu pulcuk haline getirerek ekstraksiyon işlemini de kolaylaştırmaktadır.
Pulcuklandırma işlemi ile yağı hapseden hücre ve dokular parçalanarak yağın kendiliğinden dışarı akışı kolaylaşır.
Genellikle kullanılan sistem ise 2’ li vals sistemleridir.
Bu sistemde her vals 60-80 cm çapında, 1.5 m boyundadır.
Müşteri ihtiyaçları doğrultusunda geniş mühendislik kadromuz ve tecrübelerimiz ile çözüm odaklı dizaynlar sunarak hizmet vermekteyiz.
Yağlı Tohumların Kavrulması
PAR TEK kavurma işlemlerinin yapılması için dikey konumdaki kavurma tavaları üretmektedir ve şu avantajları sağlamaktadır;
-
Sıcaklık etkisi ile yağın viskozitesi azalarak, içten alınması kolaylaşmakta,
-
Tohumda ki nem oranı düşürülerek pres kapasitesi arttırılmış olur,
-
Tohumun bir ölçüde sterilizasyonu sağlanır,
-
Hücre zarının yağı dışarıya daha iyi veren bir yapıya kavuşması sağlanır.
Yağlı tohumlar içerdikleri yağı kavrulduktan sonra kolayca bırakırlar. Kavurma süresince yağlı tohumun bünyesinde kimyasal ve fizikokimyasal değişimler meydana gelir.
Kabukların ayrılması ile elde edilen için, hem yağ veriminin arttırılması, hem de kek kalitesinin iyileştirilmesi için kavrulmasına ihtiyaç duyulmaktadır.
Presleme Yöntemi ile Ham Yağ Eldesi
Presleme işlemi sonucu esas ürün olarak ham yağ elde edilirken yan ürün olarak da yağı alınmış kek elde edilmektedir. Genellikle yağ oranı %30-50 oranında olan yağlı tohumlardan ham yağ eldesi işleminde presleme yöntemi kullanılarak %15-25 yağ içeren küspe elde edilmektedir.
Vidalı presler: Vidalı preslerin ana parçaları; tohum besleme haznesi, konik kafes, kek kalınlığı ayar çenesi, taşıyıcı ve presleyici helezonik vidalardır. Bir yedirici ile sabit bir hızla sisteme verilen tohum helezonik vidaların üzerine düşmektedir.